طلا چی میشه؟ یک خاطره بازی تاریخی از درسهای اقتصاد
سال 1944 جنگ ها تموم شدن و 44 کشور تصمیم گرفتن برای آینده جهانِ بعد از جنگ جهانی دوم تصمیم بگیرن و بهترین سیستم پولی رو طراحی کنن. بنابراین در اجلاسی به نام برتن وودز جمع شدن و چایی و شیرینی خوردن و برای کره زمین تصمیم های بزرگی به بزرگی مشکلات امروز گرفتن. (برتن وودز نام مکان برگزاری اجلاسه)
آمریکا گفت آقا چه کاریه همتون طلا نگهداری میکنید، طلاها رو بدین من نگه دارم رسید طلاها رو هم بهتون میدم با مُهر و امضا. (نمیدونم چرا حس میکنم پیشنهاد دهنده این ایده برادران دالتونا بودن) این کشورها هم تصمیم گرفتن طلاها رو به آمریکا بدن براشون نگه داره، در عوض دلار آمریکا رو به عنوان ذخیره نگه دارن (چه فکر بکری طلا های سنگین و جاگیر رو بدی کاغذهای خوش طرح و رنگ بگیری
) و هر انس طلا هم 35 دلار قیمت گذاری شد و آمریکا هم تعهد کرد هر زمان هر کی بخواد میتونه دلار بیاره و با همین قیمت یعنی 35 دلار بهشون طلا بده.
همینجا یه نکته جالب اینکه یکی از کشورهایی که مخالف این ایده بود روس ها بودن!
پرده دوم🔰
اما آمریکا پنهانی (حالا نه به این معنی) دلار چاپ میکرد برای کسری بودجه و برای افزایش نقدینگی، جوری که ارزش دلار هر روز افت میکرد، اروپایی هم متوجه موضوع شدن و فرانسوی ها گفتن آقا طلاهای مارو بده دلاراتو پس میدیم. آمریکا هم که متوجه قضیه شد، از تکنیک دبه استفاده کرد و یک لایک بزرگ بهشون نشون داد و گفت نه!
قشقرقی به پا شد ... این کشمکش ها و همینطور رابطه دلار-طلا (به قیمت 35 دلار) در نهایت در سال 1971 توسط نیکسون رئیس جمهور وقت آمریکا دچار قانون دبه شد و لغو شد! (هیشکی هم نتونست چیزی بگه، البته یه چیزایی گفتن ولی خب ... با کم شدن ارزش دلار، در واقع ارزش ذخایر بقیه کشور ها کم شده بود و ضرر کرده بودن)
بعد از اون به خاطر بحران ها و کسری بودجه ها و دلایلی که نیاز بود نقدینگی دلاری در آمریکا رشد کنه، هر بار ارزش دلار در مقابل طلا افت کرد تا اینکه امروز بعد از (فقط) 80 سال ، طلا رسیده به 2000 دلار و 57 برابر شده. این موضوع همچنان ادامه داره اما تا کجا میخواد ادامه داشته باشه و درآینده به چه شکلی درمیاد یا اینکه قراره طلا رو با چه ارزی قیمت گذاری کنیم دقیقا معلوم نیست، چیزی که معملومه تمایل بلند مدت طلا به رشد در بلند مدته.
با کم فروغ شدن دلار در مقابل سایر اقتصاد ها و همچنین با مواجه شدن با چالش های بزرگی که طی بحران ها تجربه کرده و میکنه، همچنان انتظار داریم به ضعیف شدن ادامه بده و در چند سال آینده بعید نیست اگه نرخ های 2500 دلار و حتی بالاتر رو مشاهده کنیم.