رمز گشایی از یک رمز قدیمی ایرانی ⏱ چگونه قدر جوانی را بدانیم؟
پس از مدت زیادی انتظار کلافه کننده، پیام رمز دریافت شد، بر روی تکه ای از فولاد که در چند لایه بسته بندی و جعبه خاصی که شمارنده معکوس داشت، پنهان شده بود. همان اندازه که متن رمز کوتاه و واضح بود، پیام آن نا مفهموم بود.
رمز : "قدر جوانی را بدانید، پایان پیام، نقطه".
اگر زیر 60 سال دارید، حتما این جمله را از بزرگترها شنیده اید! "قدر جوونی رو بدون جوون"! اما این عزیزان دل هیچ گاه به ما نمیگویند که قدر جوانی دانستن، چگونه است؟! دقیقا باید چه کاری انجام بدهیم که قدر جوانی را بدانیم؟! فکر نمیکنم جعبه رمز نگاری نازی ها موسوم به انیگما هم چنین رمز پیچیده ای تولید کرده باشد!
نزدیکترین چیزی که به ذهن می رسد این است که تا جوان هستیم و خبری از قند و فشار و چربی و جیر جیرِ مفاصل نیست، تا میتوانیم از خوردن غذا ها غافل نشویم، تناول فست فود را در اولویت زندگی قرار داده و دودِ بنگ را در پی مسکرات به آسمان زندگی بفرستیم. برای کمال عیش و نوش، بستنی سنتّی و هم نشینی با بدان بلامانع است که در جوارشان شعف بسیار است.
این موضوع مدت ها برای من سوال بزرگی بوده است. قدر جوانی را چگونه باید دانست؟ فرمولش چیست و چگونه رمزگشایی می شود؟ در تایید اهمیت این مسئله، به دعایی که گاها در فرهنگ ما از پدر بزرگ ها و مادر بزرگ ها شنیده ایم اشاره می کنم "خیر از جوونیت ببینی، جوون". به همان اندازه که دلنشین و ساده است، غیر قابل فهم نیز هست. خیر از جوانی دیدن چیست؟ و بدتر از همه آنکه تو را با این سوال که چگونه از جوانی خیر ببینم تنها می گذارد.
تا اینکه...
... اخیرا به کتابی برخوردم که تلاش کرده بود این کد را رمزگشایی کند.
کتاب "آن یک چیز" (The one thing) نوشته "گری کلر و جی پاپاسان" راهکارهایی برای "خیر بردن از جوانی" و "دانستن قدر جوانی" مطرح می کند. خلاصه کتاب از این قرار است:
این کتاب یک پیام صریح، زننده و مستقیم دارد، هر انسان، یک باطری زیستی از انرژی را دارد، که پایان پذیر و غیر قابل شارژ است، اگر این باطری را به یک هدف متصل کنید می تواند آن را به سرانجام برساند اما چنانچه باطری را از شاخه ای به شاخه دیگر بزنید یا همزمان به چند هدف متصل کنید به احتمال قوی در هیچ کدام به کامیابی دست نخواهید یافت. (لطفا با ایده نویسندگان چالش نکنید و استثنائاتی که به ذهنتان میرسد را کنار بگذارید) این باطری قبل از آنکه عمر ما به پایان برسد، خالی خواهد شد (لذا می توانیم از این باطری به عنوان جوانی یاد کنیم) و ما پس از آن فقط زنده هستیم. برای همین است که مکانیزم های اقتصاد جهانی پس از بازنشستگی دیگر به ما احتیاجی ندارند.
نویسنده ها با پرداختن به مباحثی از جمله، اثر دومینو، بلوک های ذهنی، مشکلات بهره وری در هدف های همزمان، نحوه تعیین اهداف، تعادل کار و زندگی و تعیین اولویت های مهم، تلاش می کنند کاری کنند تا جوان ها از جوانی خیر ببینند و قدر جوانیشان را بدانند.
کلیتاً، "The One Thing" به خوانندگان تشویق میکند که زندگی خود را سادهتر کنند، مهمترین اهداف خود را شناسایی کنند و وقت و انرژی خود را بر یک و فقط یک وظیفه متمرکز کنند. این کتاب مشورتها و نمونههای عملی ارائه میدهد تا به افراد کمک کند مولدتر شوند و به اهداف بلندمدت خود برسند.
اگر به شرکت ها نیز به عنوان اشخاص حقیقی دارای چرخه عمر نگاه کنیم، جوانی و دانستن قدر آن برای آنها نیز صادق است.
نمیدانم اما شاید هر گونه که زندگی کنیم در پایان فکر اینکه که قدر جوانی را ندانسته ایم عذابمان دهد!
من فکر میکنم حتی پیرها رو اگه دوباره جوون کنیم با همون تجریبات باز هم قدر جوونی رو نمیدونن.
اساسا نمیشه قدر چیزی رو تا وقتی که داریش بدونی